Wykonanie
Łazanki, czyli kapuściany sposób na obiad jest doskonałym pomysłem na smaczne danie, które wymaga trochę więcej pracy, ale jest tego warte. Dla mnie najlepiej smakuje na drugi dzień odgrzane na patelni.Składniki:pół główki
kapusty,1
cebula,2 kostki
słoniny,4 garście
makaronu Łazanki,
pieprz i
sólPrzygotowanie:W czajniku zagotować
wodę,
kapustę należy przekroić i jedną połowę drobno poszatkować.
Następnie do garnka należy wsypać poszatkowaną
kapustę i zalać ją wrzątkiem. Gotować do momentu, kiedy
kapusta będzie miękka. Po obraniu
cebuli pokroić ją w kostkę razem ze
słoniną.
Pokrojoną w kostkę
cebulę podsmażyć na
słoninie do momentu wytopienia tłuszczu i przyrumienienia
cebuli.W oddzielnym garnku ugotować
makaron łazanki według przepisu na opakowaniu.Po ugotowaniu
kapusty należy ją odcedzić i przesypać do dużego garnka, dodać
słoninę i
cebulę oraz ugotowany
makaron. Całość doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Dobrze wymieszać.