ßßß
Składniki dla 2 osób250 g wołowinypół pora1 mała cebula1 ząbek czosnku100 g czerwonej soczewicyszczypta cynamonuplasterek imbiru500 ml wody250 ml przecieru pomidorowego1 pomidorsól, pieprznatka pietruszkipół szklanki kaszy jaglanejWykonanie:Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojoną w małe kwadraty wołowinę, podsmażamy. Dokładamy pora pokrojonego w paski i ceblę pokrojoną w drobną kostkę. Podsmażamy chwilę. Dajemy imbir i cynamon oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny (ok. 1 godziny)Następnie dodajemy soczewicę, pokrojonego w kostkę pomidora i przecier pomidorowy. Gotujemy znowu pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną.Na sam koniec potrawę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną i posypane natką pietruszki.