ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik na kefirze (bez jajek)

Jabłecznik na kefirze (bez jajek)

nazwa

Wykonanie

Jabłecznik na kefirze to pyszne ciasto z dodatkiem kefiru, za to bez użycia jajek. W puszystym, delikatnym cieście zamknięta jest duża ilość aromatycznych jabłek, które po upieczeniu nie są zbyt zwarte i dzięki temu niemal rozpływają się w ustach.
Ciasto kefirowe jest nieco podobne do ciast półkruchych, jednak jest delikatniejsze w smaku i konsystencji. Do jego przygotowania nie potrzeba jajek, więc jest to ciasto idealne dla osób, które nie mogą ich jeść.
Jabłecznik bez zmiany proporcji składników można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej .
Składniki:
CIASTO
2 szklanki (320g) mąki pszennej + do podsypywania
1/2 szklanki (135g) kefiru
150g masła
100g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE
około 1200-1300g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych 850-900g)
80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy)
60g miodu
50g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być zimne
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło, kefir oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto powinno być luźniejsze w konsystencji niż klasyczne ciasto kruche, może się nieco kleić, lecz niezbyt mocno
- gotowe ciasto zafoliować i schłodzić
- schłodzone ciasto podzielić na dwie części: większą około 2/3 i mniejszą około 1/3 całości
- na dno tortownicy wyłożyć papier do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- większą częścią ciasta wyłożyć dno oraz boki formy do mniej więcej 2/3 jej wysokości
- spód nakłuć widelcem
- jabłka oczyścić, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na średniej wielkości kostkę
- do rondla przełożyć masło, miód i cukier, składniki podgrzać do ich rozpuszczenia się
- wsypać jabłka oraz dodać ekstrakt z wanilii, dusić, co jakiś czas mieszając, aż owoce zmiękną, a część soku odparuje
- do gorącej mieszanki wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, energicznie wymieszać, by nie utworzyły się grudki, gotować jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając - jabłka powinny zgęstnieć
- gotowe nadzienie ostudzić
- na spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę bułki tartej, która pochłonie wilgoć z jabłek podczas pieczenia (można pominąć, jabłka zagęszczone mąką nie powinny puścić zbyt wiele soku)
- na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać
- pozostałe ciasto oprószyć mąką i rozwałkować (lub zrobić to pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia) na kształt i wielkość spodu tortownicy, wyłożyć na wierzch jabłecznika, docisnąć do reszty ciasta przy brzegach formy
- jabłecznik nakłuć z wierzchu widelcem lub naciąć w kilku miejscach nożem
- piec w 190-200 stopniach przez około 50 minut lub do momentu zrumienienia się ciasta (można sprawdzić z wierzchu patyczkiem, czy ciasto jest upieczone)
- wyjąć z piekarnika, ostudzić, kroić delikatnie, gdyż masa jabłkowa, w zależności od tego, jak mocno odparujemy ją i zagęścimy mąką, może być nie do końca zwarta
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/09/jabecznik-na-kefirze-bez-jajek.html