Wykonanie
Ciasto na białkach z
porzeczkami to kolejny przepis na wykorzystanie nadprogramowych
białek. Jeśli do przyrządzenia jakiegoś ciasta potrzebne są
żółtka, a nie wiecie, co zrobić z
białkami, polecam przygotować czysty słoiczek, do którego przełożycie
białka i zamrozicie. Przy każdym następnym "wolnym"
białku wystarczy wyjąć słoiczek z zamrażarki i dołożyć świeże
białko do tych zamrożonych. Ja przechowuję
białka w słoiczku o pojemności około 300ml, swobodnie mieszczącym 6
białek, które rozmrażam, gdy słoiczek jest wypełniony.Ciasta z
białek charakteryzuje puszysta struktura i lekkość, przypominają nieco
biszkopt, ale nie są suche jak on. Dodatek
owoców sprawia, że ciasto idealnie sprawdza się w okresie letnim, kiedy w naszych ogrodach i w sklepach królują
owoce sezonowe.Przepis można wykorzystać w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm .

Składniki:6
białek160g (1 szklanka)
mąki pszennej + 2-3 łyżki do oprószenia
owoców100g (1/2 szklanki)
cukru100g
masła2 łyżki domowego
cukru z
wanilią1 łyżka ekstraktu z
wanilii1 i 1/2 (6g) łyżeczki
proszku do pieczenia200g czerwonych
porzeczekcukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej-
masło roztopić, ostudzić-
porzeczki umyć i osuszyć-
białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami
cukier oraz
cukier waniliowy
-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, po jednej łyżce dodawać do ubitych
białek, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia się składników- do masy dodać ostudzone
masło i ekstrakt z
wanilii, wymieszać- formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia

-
porzeczki dokładnie oprószyć
mąką- na dno formy wyłożyć cienką warstwę ciasta, wysypać równomiernie połowę
porzeczek,
owoce przykryć resztą ciasta, na wierzch wysypać pozostałe
porzeczki- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka

Ciasto przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem. Całość nie jest mocno słodka, a kwaskowate
porzeczki dodają charakteru i świeżości wypiekowi.