Wykonanie
Chleb à la graham to prosty w wykonaniu
chleb na bazie kilku typów
mąki, z dodatkiem świeżych
drożdży. Do jego przygotowania wykorzystałam większą część
mąki pszennej oraz dwie mniejsze części dwóch rodzajów
mąki: graham i żytniej.
Chleb przygotowuje się podobnie jak
drożdżowe wypieki - najpierw należy wykonać ciasto, które odstawione w ciepłe miejsce podwoi swoją objętość, następnie uformowany bochenek pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Mój bochenek upiekłam w keksówce o wymiarach 260x110x75 .
Składniki:400g
mąki pszennej typ 650100g
mąki żytniej typ 720100g
mąki graham typ 18501,5 łyżeczki
soli20g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oleju400ml ciepłej
wodyolej do wysmarowania ciasta i formy
Wykonanie:-
drożdże rozkruszyć, zalać połową ciepłej
wody, dodać
cukier i 1 łyżeczkę
mąki pszennej, pozostawić na 20 minut, aż
drożdże zaczną pracować-
mąki przesiać, dodać
sól, rozczyn
drożdżowy,
olej oraz część
wody, wyrabiać do połączenia się składników, dolewając stopniowo
wodę, jeśli konsystencja ciasta tego wymaga (to zależy od wilgotności
mąki)- ciasto powinno być klejące, ale stanowić zwartą masę- ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (45-60 minut)- dłonie nasmarować
olejem, wyjąć ciasto z miski, krótko zagnieść, by usunąć pęcherzyki powietrza, rozciągnąć na placek i 1-2
razy złożyć jak kopertę, uformować podłużny bochenek- formę keksową nasmarować
olejem, przełożyć do niej ciasto, wyrównać (powinno zajmować 1/2-2/3 wysokości formy)- uformowany
chleb ponownie przykryć, odstawić na kolejne 30-60 minut do momentu, aż wyrośnie do wysokości formy- podczas gdy bochenek wyrasta, nagrzać piekarnik do 200-220 stopni- na dnie piekarnika ustawić szerokie naczynie z gorącą
wodą- wyrośnięty bochenek posmarować
wodą i wstawić do piekarnika (można naciąć w kilku miejscach
ostrym nożem)-
chleb piec 45-55 minut do zrumienienia, pod koniec pieczenia można wyjąć bochenek z keksówki, sprawdzając stan upieczenia poprzez stukanie w spód bochenka - gotowy wypiek powinien wydawać głuchy odgłos-
chleb studzić na kratce, kroić po ostygnięciu
Chleb jest miękki i dość długo zachowuje swoją świeżość. W smaku przypomina
zwykły chleb graham, mimo niezbyt dużej ilości
mąki tego typu użytej do wypieku.