ßßß Cookit - przepis na Deser truskawkowy

Deser truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Deser truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się, a później delektować smakiem.
Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie.
Składniki:
7 sztuk okrągłych biszkoptów
180g truskawek + cukier do smaku (u mnie bez cukru)
250g mascarpone
50g białej czekolady
100g śmietanki 30%
1 łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
- na spód obu pucharków pokruszyć 3 biszkopty (po 1,5 na pucharek)
- truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości truskawek (ja nie dodawałam cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy)
- kilka łyżek musu wylać na pokruszone biszkopty tak, by lekko je przykryć
- białą czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (zazwyczaj podgrzewam kilkukrotnie po 8-10 sekund, za każdym razem mieszając i sprawdzając stopień rozpuszczenia), pozostawić do przestygnięcia
- mascarpone krótko zmiksować, do ostygniętej (lecz płynnej) czekolady dodawać stopniowo mascarpone, za każdym razem mieszając do połączenia się składników
- krem mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus truskawkowy
- na krem pokruszyć kolejne 3 biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder
- bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać
- na środek śmietany wyłożyć pozostały mus truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno biszkopt
- gotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką truskawki i listkiem mięty
Deser truskawkowy przygotowuje się szybko i tak samo szybko zjada, gdyż jest orzeźwiający w smaku, lekko słodki, łączy w sobie różne struktury, a także ładnie prezentuje przed zjedzeniem dzięki kontrastowi między mocno czerwonym musem truskawkowym, a bielą mascarpone i bitej śmietany.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/06/deser-truskawkowy.html