Wykonanie
Deser
truskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie
serek mascarpone,
białą czekoladę,
bitą śmietanę,
biszkopty oraz kwaskowaty mus z
truskawek. Sezon
truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej
pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie deser, do tego jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc nie pozostaje nic innego, tylko skusić się, a później delektować smakiem.Deser przyrządziłam w dwóch pucharkach dla mojej dwuosobowej rodzinki, więc jeśli u Was jest ona liczniejsza, należy zwiększyć ilość składników w przepisie.
Składniki:7 sztuk okrągłych
biszkoptów180g
truskawek +
cukier do smaku (u mnie bez
cukru)250g
mascarpone50g
białej czekolady100g
śmietanki 30%1 łyżeczka
cukru pudruWykonanie:- na spód obu pucharków pokruszyć 3
biszkopty (po 1,5 na pucharek)-
truskawki umyć, pozbawić szypułek, pozostawić 1 ładny
owoc do dekoracji, resztę rozdrobnić blenderem na mus, dosłodzić do smaku w zależności od preferencji osobistych i poziomu słodkości
truskawek (ja nie dodawałam
cukru, dlatego mus wyszedł kwaskowaty w smaku, ale taki lubimy)- kilka łyżek musu wylać na pokruszone
biszkopty tak, by lekko je przykryć-
białą czekoladę przełożyć do miseczki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej (zazwyczaj podgrzewam kilkukrotnie po 8-10 sekund, za każdym razem mieszając i sprawdzając stopień rozpuszczenia), pozostawić do przestygnięcia-
mascarpone krótko zmiksować, do ostygniętej (lecz płynnej)
czekolady dodawać stopniowo
mascarpone, za każdym razem mieszając do połączenia się składników- krem
mascarpone przełożyć do pucharków na wyłożony wcześniej mus
truskawkowy- na krem pokruszyć kolejne 3
biszkopty, następnie wyłożyć kilka łyżek musu, zostawiając trochę na dekorację deseru- zimną
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder-
bitą śmietanę przełożyć do pucharków, wyrównać- na środek
śmietany wyłożyć pozostały mus
truskawkowy, na wierzch pokruszyć drobno
biszkopt- gotowy deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować połówką
truskawki i listkiem
miętyDeser
truskawkowy przygotowuje się szybko i tak samo szybko zjada, gdyż jest orzeźwiający w smaku, lekko słodki, łączy w sobie różne struktury, a także ładnie prezentuje przed zjedzeniem dzięki kontrastowi
między mocno czerwonym musem
truskawkowym, a bielą
mascarpone i
bitej śmietany.