ßßß Cookit - przepis na Sernik pomarańczowy bez pieczenia

Sernik pomarańczowy bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Wielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie twarogu i mascarpone z sokiem pomarańczowym i polewą pomarańczową.
Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta bez pieczenia, które nie wymagają nagrzewania piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:
SPÓD
80g (10 sztuk) herbatników
30g czekolady deserowej
6 łyżek mleka
MASA SEROWA
400g twarogu sernikowego
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
150ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1-1,5szt)
2 łyżki żelatyny
POLEWA POMARAŃCZOWA
3 żółtka
100ml soku wyciśniętego z pomarańczy (1szt)
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek cukru
70g masła
0,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody
Wykonanie:
SPÓD
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, energicznie wymieszać do połączenia się składników, dodać pokruszone bardzo drobno herbatniki, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i schłodzić w lodówce
MASA SEROWA
- twaróg i mascarpone wymieszać z cukrem na gładką masę, wycisnąć sok z pomarańczy, przecedzić go przez sitko, żeby pozbyć się miąższu
- żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej
- do ciepłej żelatyny dodawać po jednej kilka łyżek masy serowej, cały czas mieszając
- tak przygotowaną mieszankę wlać do masy serowej, zmiksować do powstania gładkiej masy
- masę wylać na spód z herbatników, schłodzić w lodówce do zastygnięcia
POLEWA POMARAŃCZOWA
- z pomarańczy zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok, przecedzić przez sitko, by pozbyć się miąższu
- do rondelka przełożyć żółtka, sok i skórkę z pomarańczy, cukier
- tak przygotowaną mieszankę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), zwłaszcza, gdy zacznie bulgotać
- podgrzewać przez około 10 minut do lekkiego zgęstnienia masy
- masę przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się skórki pomarańczowej i uzyskać całkowicie gładką konsystencję
- do gorącej masy dodawać po kawałku zimne masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia się w masie
- żelatynę rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej
- ciepłą żelatynę wlać do ciepłej masy pomarańczowej, wymieszać, pozostawić do lekkiego przestygnięcia
- letnią masę pomarańczową wylać na zastygniętą masę serową, całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc
Sernik pomarańczowy bez pieczenia jest w smaku delikatnie pomarańczowy, a lekko czekoladowy spód dobrze harmonizuje z mocno pomarańczową polewą. Sernik bardzo ładnie się kroi, polewa dzięki dodatkowi żelatyny nie rozpływa się.
Wielbicielom bardziej słodkich serników na zimno polecam sernik chałwowy bez pieczenia, który ma cudownie kremową konsystencję i mocno chałwowy smak.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/03/sernik-pomaranczowy-bez-pieczenia.html