Wykonanie
Wielbiciele serników bez pieczenia mogą znaleźć na moim blogu szybko powiększającą się grupę tych smakołyków. Dziś chciałabym przedstawić Wam sernik
pomarańczowy bez pieczenia, zrobiony na bazie
twarogu i
mascarpone z
sokiem pomarańczowym i polewą
pomarańczową.Za oknem powoli zwiększa się temperatura powietrza, wiosna już przyszła, a przynajmniej zagląda do nas coraz odważniej, tak więc chętniej będziemy sięgać po ciasta bez pieczenia, które nie wymagają nagrzewania piekarnika (a przy tym nagrzewania kuchni) i są podawane na zimno, a więc chłodzą nas, gdy na zewnątrz jest coraz cieplej.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm .
Składniki:SPÓD80g (10 sztuk)
herbatników30g
czekolady deserowej6 łyżek
mlekaMASA SEROWA400g
twarogu sernikowego250g
mascarpone4 łyżki
cukru pudru150ml soku wyciśniętego z
pomarańczy (1-1,5szt)2 łyżki
żelatynyPOLEWA POMARAŃCZOWA3
żółtka100ml soku wyciśniętego z
pomarańczy (1szt)1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczy2 łyżki
soku z cytryny6 łyżek
cukru70g
masła0,5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej
wodyWykonanie:SPÓD-
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z
mlekiem, energicznie wymieszać do połączenia się składników, dodać pokruszone bardzo drobno
herbatniki, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i schłodzić w lodówceMASA SEROWA-
twaróg i
mascarpone wymieszać z
cukrem na gładką masę, wycisnąć sok z
pomarańczy, przecedzić go przez sitko, żeby pozbyć się miąższu-
żelatynę rozpuścić w
soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej- do ciepłej
żelatyny dodawać po jednej kilka łyżek masy serowej, cały czas mieszając- tak przygotowaną mieszankę wlać do masy serowej, zmiksować do powstania gładkiej masy- masę wylać na spód z
herbatników, schłodzić w lodówce do zastygnięciaPOLEWA POMARAŃCZOWA- z
pomarańczy zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok, przecedzić przez sitko, by pozbyć się miąższu- do rondelka przełożyć
żółtka, sok i skórkę z
pomarańczy,
cukier- tak przygotowaną mieszankę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), zwłaszcza, gdy zacznie bulgotać- podgrzewać przez około 10 minut do lekkiego zgęstnienia masy- masę przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się
skórki pomarańczowej i uzyskać całkowicie gładką konsystencję- do gorącej masy dodawać po kawałku zimne
masło, za każdym razem mieszając do jego rozpuszczenia się w
masie-
żelatynę rozpuścić w łyżce
wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej- ciepłą
żelatynę wlać do ciepłej masy pomarańczowej, wymieszać, pozostawić do lekkiego przestygnięcia- letnią masę
pomarańczową wylać na zastygniętą masę
serową, całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc
Sernik
pomarańczowy bez pieczenia jest w smaku delikatnie
pomarańczowy, a lekko
czekoladowy spód dobrze harmonizuje z mocno
pomarańczową polewą. Sernik bardzo ładnie się kroi, polewa dzięki dodatkowi
żelatyny nie rozpływa się.Wielbicielom bardziej słodkich serników na zimno polecam sernik
chałwowy bez pieczenia, który ma cudownie kremową konsystencję i mocno
chałwowy smak.