Wykonanie
Bardzo lubimy serniki, także te wykonane bez pieczenia, co jakiś czas staram się więc przygotować inny sernik, który zaspokoi nasz głód na ten smakołyk. Tym razem padło na
chałwę, spotkałam się już z przepisami na sernik z tym składnikiem, ale klasyczny pieczony, a ja przedstawię Wam dziś przepis na sernik
chałwowy bez pieczenia.Jest to sernik przeznaczony dla wielbicieli
chałwy - ten składnik dominuje w smaku sernika, można go przygotować z większą lub mniejszą ilością
cukru, jednakże
chałwa sama w sobie jest mocno słodka, więc nie ma potrzeby, by dosładzać masę
serową zbyt dużą ilością
cukru.Górę sernika zwieńczyła polewa chałwowa, w tym przepisie nie przełamujemy smaku inną warstwą, jak lubię to robić w niektórych sernikach, takich jak sernik łaciaty lub sernik
cynamonowy .Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę należy wykorzystać większą ilość składników.
Składniki:masa serowa10 okrągłych
biszkoptów0,5 szklanki
śmietanki 30%0,5 kg
twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego250g
chałwy waniliowej4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatyny0,5 szklanki
wodypolewa chałwowa150ml
śmietanki 30%200g
chałwy waniliowejtłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie:- tortownicę posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)- w 0,5 szklanki
śmietanki 30% moczyć
biszkopty i układać w tortownicy, część z nich kruszyć na mniejsze kawałki i wypełniać nimi luki
między już ułożonymi
biszkoptami-
chałwę pokruszyć na drobniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia, dodać do niej
śmietankę, w której moczyliśmy
biszkopty, łyżką wymieszać
chałwę ze
śmietanką- masę
chałwową rozdrobnić blenderem, robić to przez kilka minut do momentu powstania jednolitej, ciągnącej masy-
twaróg przełożyć do miski, miksować, stopniowo dodając masę
chałwową- do powstałej masy dodać
cukier puder (najlepiej przed dodaniem spróbować masę, gdyż
chałwa nada już pewną
słodycz i od naszych preferencji może zależeć ilość
cukru, jaką dodamy), zmiksować-
żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki zimnej
wody, wstawić ją na 15-20 sekund do kuchenki mikrofalowej, ponownie wymieszać do rozpuszczenia się
żelatyny- do ciepłej
żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy serowej, za każdym razem dokładnie mieszając, to zahartuje
żelatynę i pozwoli uniknąć powstania w
masie grudek ze zbyt szybko zastygłej
żelatyny-
żelatynę stopniowo wlewać do masy, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy- masę wylać na
biszkopty, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na 1-2 godziny-
chałwę rozkruszyć i zalać
śmietanką, podgrzewać do lekkiego zgęstnienia (należy uważać, by masa się nie przypaliła), mieszając doprowadzić do rozpuszczenia
chałwy- jeśli
chałwa nie do końca się rozpuściła, po zdjęciu z ognia rozdrobnić ją przy pomocy blendera- polewę pozostawić do ostygnięcia, co jakiś czas lekko mieszając- ostudzoną polewę wylać na wierzch schłodzonego sernika, całość schłodzić ponownie w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc
Sernik
chałwowy ładnie prezentuje się na talerzu dzięki równej, błyszczącej warstwie polewy w kolorze
chałwy. Jest ona lekko ciągnąca, sernik należy więc kroić delikatnie, najlepiej podawać schłodzony, gdyż pod wpływem ciepła polewa może zacząć spływać po kawałku sernika.Sernik jest w smaku bardzo kremowy, mocno
chałwowy, ale nie pozostawia na
języku uczucia przesłodzenia. Dla mnie, wielbicielki ciast bez pieczenia, sernik
chałwowy zajął bardzo wysoką pozycję i na pewno
będę do niego wracać.