Wykonanie
Bananowy sernik z
mascarpone to ciasto bez pieczenia z kremową i słodką masą
mascarpone,
gorzką czekoladową masą
śmietankową i dwiema warstwami
bananów, a wszystko to ułożone jest na
herbatnikowym spodzie. Jest to kolejny na moim blogu sernik na zimno, gdyż jestem wielbicielką takich ciast, lubię łączyć różne masy i smaki. Serniki bez pieczenia nie są ciastami szybkimi w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli składają się z co najmniej dwóch różnych warstw, efekt jednak jest bardzo zadowalający i warto przygotowywać je nie tylko w lecie, ale o każdej
porze roku.
Bananowy sernik z
mascarpone można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ważne jest, by był zakryty lub przechowywany w zamkniętym pojemniku, to wydłuży jego świeżość i zapobiegnie wysychaniu, a także chłonięciu zapachów z lodówki.Mój sernik przygotowany był w tortownicy o średnicy 18cm, jeżeli chcecie zrobić go w większej formie, musicie zwiększyć proporcje składników lub liczyć się z tym, że ciasto będzie niższe.
Składniki:100g
herbatników (około 12 sztuk)50-60g
masła2-3
bananysok wyciśnięty z 1
cytrynymasa
mascarpone500g
mascarpone200g
białej czekolady2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki zimnej
wody2 łyżki gorącej
wodymasa śmietankowa50g
czekolady deserowej2 łyżki
wody1
jajko150ml
śmietanki 30% lub 36%1 łyżka
cukry pudru1 łyżeczka
żelatyny2-3 łyżki
wodyWykonanie:-
herbatniki rozdrobnić,
masło rozpuścić, wsypać pokruszone
herbatniki i wymieszać, powstanie z nich coś na kształt mokrego piasku- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie rozłożyć masę z
herbatników, wyrównać tak, by przykryła równo spód, mocno ugniatając- spód schłodzić 30-40 minut w lodówce-
żelatynę na masę
mascarpone wymieszać z 2 łyżkami zimnej
wody, gdy napęcznieje, zalać 2 łyżkami gorącej
wody, wymieszać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia-
białą czekoladę pokruszyć na kawałki, rozpuścić w kąpieli
wodnej, zostawić do ostygnięcia-
mascarpone nie powinno być prosto z lodówki- gdy
czekolada i
żelatyna ostygną,
mascarpone krótko zmiksować, by powstała gładka masa, dodawać stopniowo rozpuszczoną
czekoladę, wymieszać lub zmiksować do połączenia składników (nie robić tego zbyt długo, gdyż masa może się zwarzyć)- do lekko ostudzonej
żelatyny dodać stopniowo 2-3 łyżki masy
mascarpone, za każdym razem dokładnie mieszając-
żelatynę stopniowo wlać do masy, cały czas mieszając
- z
cytryny wycisnąć sok, 1-1,5
banana pokroić na dość grube plasterki, moczyć je w
soku z cytryny i układać na spodzie z
herbatników- masę
mascarpone wyłożyć na
banany, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy-
czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli
wodnej z 2 łyżkami
wody, zdjąć z ognia, dodać roztrzepane
jajko, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, by
czekolada się nie przypaliła-
czekoladę zostawić do wystygnięcia-
żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach zimnej
wody, gdy napęcznieje, wstawić na 10-15 sekund do kuchenki mikrofalowej, po wyjęciu wymieszać i pozostawić do wystygnięcia-
śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier puder- ubitą
śmietankę stopniowo wymieszać z ostudzoną
czekoladą- masę
czekoladową połączyć z
żelatyną, wymieszać- 1-1,5
banana pokroić na plasterki, moczyć je w
soku z cytryny i poukładać na zastygniętej
masie mascarpone- na
banany wylać
czekoladową masę
śmietankową, wyrównać i schładzać przez kilka godzin w lodówce
Sernik z
mascarpone jest mocno
bananowy, obie warstwy ciasta -
mascarpone i czekoladowa - równoważą nawzajem swoje smaki, gdyż jedna z nich jest mocno słodka, druga natomiast gorzka. Ciasto dzięki
żelatynie ma zwartą konsystencję, dobrze się kroi i ładnie prezentuje na talerzu.