ßßß Cookit - przepis na Pierniczki bez leżakowania

Pierniczki bez leżakowania

nazwa

Wykonanie

Wszyscy dookoła pieką te korzenne cuda, więc presji pierniczkowej uległam i ja. Pokażę Wam dzisiaj moje świąteczne pierniczki, które smakują wybornie nie tylko ciepłe wyjęte z piekarnika, ale także już po wystygnięciu i nie muszą leżakować w puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt).
Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię najbardziej, udekorowałam je dla urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi.
Składniki:
80g margaryny
3 łyżki miodu
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej
0,5 łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki mleka
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany 18%
lukier z białek i cukru pudru
pisaki spożywcze
Wykonanie:
- margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną i cynamon
- z cukru przygotować dość ciemny karmel
- karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników
- całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny
- mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany
- sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta
- ze składników wyrobić gładkie ciasto
- gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie)
- po wyjęciu z lodówki pozostawić na pewien czas, żeby zmiękło
- rozwałkować na placek o grubości około 4-5mm i wykrawać pierniczki foremkami
- wykrojone kształty układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni przez 9 minut
- po upieczeniu wyjąć i pozostawić do wystygnięcia, następnie dekorować
Z podanych składników wyszło mi około 40 pierniczków w różnych kształtach. Jeśli nie lubimy dekorowanych wypieków, możemy śmiało pozostawić "gołe" pierniczki, gdyż ciasto nie twardnieje i nie wymaga zmiękczania przez lukier. Upieczony piernik z wierzchu jest lekko chrupiący, a środek ma miękki.
Ważne jest, żeby nie przetrzymać ciastek w piekarniku - przy wyjmowaniu będą z wierzchu dość miękkie, nie należy jednak pozostawiać ich na dłużej (oczywiście każdy piekarnik jest inny i warto sprawdzić na pierwszej turze pierników, czy podany czas jest odpowiedni), gdyż będą później twardsze.
Pierniki nie są słodkie, więc można ich zjeść całkiem sporo bez poczucia przesłodzenia ;)
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/12/pierniczki-bez-lezakowania.html