Wykonanie
Dawno nie robiłam żadnych muffinów, ale dostałam fajny przepis od przyjaciółki (wycięła z jakiejś gazety) i bardzo mi się spodobały. Więc są....kolejne.Składniki:150 g
mąki pszennej150 g
mąki pszennej razowej (ja dałam 250g razowej i 50 g pszennej zwykłej)2 łyżeczki
proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka
sody 1 proszku)6 łyżek
masła rozpuszczonego (zamieniłam na
olej kokosowy)1 szklanka
maślanki3/4 szklanki
miodu (zamieniłam na 1/2 szklanki
cukru brązowego)1
jajko1 opakowanie
borówek amerykańskich (125 g)
cukier puder do posypaniaopcjonalnie szczypta
soli różowejPrzygotowanie:Tradycyjnie muffiny robi się w dwóch miskach a następnie łączy (ja z lenistwa robię wszystko w jednej aczkolwiek zaczynam od
produktów sypkich) i tak
mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i na chwilę odstawiam, następnie dodaje
sól oraz
cukier i dalej
jajko, olej/masło i
maślankę oraz umyte
borówki mieszam (krótko, za długo mieszane ciasto na muffiny robi się twarde), formę do muffinów wykładam papilotkami (wyszło ich 14 sztuk). Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 170-180 st. można sprawdzać patyczkiem. Przestudzone posypujemy
cukrem pudrem.
Smacznego.