Wykonanie

Kolejna już propozycja na
dżem słodzony
stevią, zadziwiające jest to jak szybko ten
dżem się żeluje. Polecam jak ktoś lubi
stevię.Składniki:250 g
czarnej porzeczki4 łyżeczki
steviiodrobina
wody na dno garnkaPrzygotowanie:
Porzeczki obrywamy z gałązek i myjemy następnie osuszamy na sitku i wrzucamy do garnuszka, na dno lejemy troszkę
wody (u mnie przefiltrowana) dodajemy 2 łyżeczki
stevii i gotujemy 10-15 minut, odstawiamy na jakieś 10 minut i ponownie włączamy gaz i gotujemy aż
dżem zgęstnieje (będzie to trwało max. 30 minut) przekładamy do wyparzonego słoiczka (wyszedł 1 ok. 400 ml). Zagotowujemy blendujemy na gładko zakręcamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Dżem jest dość kwaskowaty dlatego próbujcie czy Wam smakuje ewentualnie dodajcie więcej
stevii.

Smacznego .