Wykonanie
Dżem ten robiłam dla brata, chciał czegoś bez zwykłego
cukru (tu użyłam
stevii sproszkowanej) mi osobiście nie smakuje żadne inne słodziwo poza
brązowym cukrem do wypieków,
dżem ze
stevią robi się bardzo szybko więc jeśli lubicie ten specyficzny smak słodzika to zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki:500 g
truskawek2 łyżki stołowe
steviiodrobina
wodyPrzygotowanie:Do garnka o grubym dnie wlewamy troszkę
wody 1/4 szklanki wrzucamy umyte i pozbawione szypułek
truskawki zastępujemy
stevią i gotujemy na wolnym ogniu aż wypuszczą sok wtedy zwiększamy ogień i gotujemy około 30 minut aż syrop/ sok zacznie gęstnieć następnie przelewamy do wyparzonych słoiczków obracamy do góry dnem i pozostawiałmy do przestygnięcia. Nie wiem jeszcze ile taki
dżem wytrzyma, ale zrobię próbę i dam znać. Smacznego