Czekoladowe ciasta są przepyszne, a czekolada z wiśniami.... hmm uwielbiam a Wy? najlepsze połączenie jak dla mnie. Dość wytrawne, lekko słodkie z domowym dżemem. PolecamSkładniki:1 szklanka mąki orkiszowej1 szklanka mąki pszennej razowej2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakao (bez cukru)1/2 szklanki oleju rzepakowego/ słonecznikowego200 g dżemu wiśniowego1 tabliczka mocno gorzkiej czekolady2 łyżeczki inki2 jajka200 ml mleka1/2 op. budyniu (u mnie 17 g)2 łyżeczki cukru waniliowegoPrzygotowanie:Mieszamy w misce miksera wszystkie suche składniki, dodajemy mokre i miksujemy (można zrobić to ręcznie), na sam koniec do ciasta dodajemy pokruszoną lub rozpuszczoną w kąpieli wodnejczekoladę jeszcze raz mieszamy całość , budyń gotujemy z 2 łyżeczkami cukru waniliowego (przepis) jeśli nie macie swojego domowego to polecam zastąpić brązowym. Tortownicę wykładamy papierem do wypieków, wlewamy część ciasta czekoladowego, następnie część budyniu na to dżem wiśniowy znowu budyń i pozostały budyń, wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około 60 minut w temp. 170-180 stopni. SmacznegoSmacznego