Wykonanie
Przetworów na zimę ciąg dalszy, fajnie w zimie zjeść
fasolkę szparagową swoją własną przygotowaną w domu bez dodatku żadnych konserwantów i sztucznych dodatków i całego tego bałaganu od producentów.Składniki:1 kg
fasolki szparagowej zielonej/ żółtej1,2 l
wody1 łyżka
soli kamiennej jodowanej1 łyżka
cukruPrzygotowanie:
Fasolkę myjemy odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 części, surową wkładamy do wyparzonych słoików w
między czasie w garnuszku gotujemy
wodę z
solą i
cukrem gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy porządnie. Do dużego garnka (słoików wyszło 3 sztuki), wlewamy
wodę (do 1/2 wysokości garnka) na dno kładziemy szmatkę/ ściereczkę i wkładamy wystudzone słoiki, gotujemy około 45 minut (słoiki będziemy pasteryzować przez 3 dni) wciągu dwóch kolejnych dni robimy to jeszcze 2
razy (raz 35 minut a następny dzień 25 minut) po tym pasteryzowaniu można
fasolkę wynieść do piwnicy czy wstawić do spiżarni i wyjąć dopiero w zimie ponieważ tak zapasteryzowane słoiki wytrzymają Nam do zimy. Smacznego