ßßß Cookit - przepis na Fasolka szparagowa na zimę

Fasolka szparagowa na zimę

Wykonanie

Przetworów na zimę ciąg dalszy, fajnie w zimie zjeść fasolkę szparagową swoją własną przygotowaną w domu bez dodatku żadnych konserwantów i sztucznych dodatków i całego tego bałaganu od producentów.
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej zielonej/ żółtej
1,2 l wody
1 łyżka soli kamiennej jodowanej
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Fasolkę myjemy odcinamy końcówki i kroimy na 2-3 części, surową wkładamy do wyparzonych słoików w między czasie w garnuszku gotujemy wodę z solą i cukrem gorącą zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy porządnie. Do dużego garnka (słoików wyszło 3 sztuki), wlewamy wodę (do 1/2 wysokości garnka) na dno kładziemy szmatkę/ ściereczkę i wkładamy wystudzone słoiki, gotujemy około 45 minut (słoiki będziemy pasteryzować przez 3 dni) wciągu dwóch kolejnych dni robimy to jeszcze 2 razy (raz 35 minut a następny dzień 25 minut) po tym pasteryzowaniu można fasolkę wynieść do piwnicy czy wstawić do spiżarni i wyjąć dopiero w zimie ponieważ tak zapasteryzowane słoiki wytrzymają Nam do zimy. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/06/fasolka-szparagowa-na-zime.html