Wykonanie

Babeczki te mam zamiar zrobić na Walentynki, tylko w wersji z barwnikiem, ale może przy okazji publikacji tego przepisu natchnę kogoś do skorzystania.Składniki: (na 8 sztuk):
kisiel truskawkowy (77 g)
mąka pszenna4 łyżeczki
cukru brązowego1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
kakao1/2 szklanki
maślanki1/2
oleju1 łyżeczka
syropu lub ekstraktu
waniliowegojajko1 łyżeczka
barwnika spożywczego czerwonego (ja nie dostałam w sklepie)krem:125 g
mascarpone2,5 łyżki
cukruDodatkowo:
wiśnie w żeluPrzygotowanie:
Kisiel wsypujemy do szklanki i dodajemy
mąki (tak aby szklanka była pełna), do miski wbijamy
jajko, dodajemy
cukier,
sodę oczyszczoną,
kakao,
olej,
maślankę, ekstrakt lub
syrop + barwnik czerwony spożywczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy do papilotek na 3/4 wysokości. Pieczemy 20 minut w temp 170 st. Wyciągamy do przestygnięcia. Krem z
mascarpone ucieramy z
cukrem mikserem przez kilka minut. Babeczki podajemy z kremem
wiśniami w żelu i ewentualnie z pestkami
granata. Smacznegop.s moje muffiny wcale nie były red ale były smaczniaste.