ßßß Cookit - przepis na Orange curd... angielski krem pomarańczowy

Orange curd... angielski krem pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Pomarańczowy krem angielski (podobny w konsystencji i w smaku do budyniu) do naleśników, tart, biszkoptów. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki:
sok z dwóch pomarańczy
skórka z dwóch pomarańczy
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru brązowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza masłem umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. ciągle mieszając, przez jakieś 3 minuty aż krem zgęstnieje (jeśli będą grudki miksujemy blenderem) następnie dodajemy masło i gotujemy jeszcze 2 minuty, gorące p rzekładamy do słoiczka i zakręcamy (wyjdzie nam jeden średni słoik), przechowujemy w lodówce do tygodnia. Można też odawać z lodami np. waniliowymi. Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2015/01/orange-curd-angielski-krem-pomaranczowy.html