Pyszny pomysł na obiadek przy zimnej niedzielibiała kiełbasa zapiekana w garnku rzymskim z cydrem, cebulą i jabłkami oraz rodzynkami.Składniki:1 kg surowej białej kiełbasy3 jabłkacydr lubelski 0 , 33 mlrodzynkismalec gęsi (łyżeczka)cebulaPrzygotowanie:Kiełbasę musimy obgotować (ok. 15 minut), w tym czasie moczymy garnek rzymski w wodzie (może być przykrywane naczynie żaroodporne), następnie do garnka/ naczynia dodajemy troszkę tłuszczu, wkładamy ugotowaną kiełbasę, pokrojone na plasterki jabłkacebulę i zalewamy wszystko cydrem, pieczemy ok. 45-60 minut w temperaturze 180 st. aż kiełbasa która będzie na wierzchu zrobi się lekko rumiana, na 5 minut przed końcem pieczenia dodajemy trochę rodzynek. Podaję z sosem majonezowo-chrzanowym (chrzan wymieszany z majonezem i odrobiną jogurtu naturalnego) i bułkami żytnimi oraz z surówką z czarnej rzepy.Jest to danie dość ciężkie dlatego podaję je jak jest już zimno