Wykonanie
Dziś skończyłem pracę nieco wcześniej bo w południe, żona wyciągnęła rano
filet z kurczaka - ale mnie natchnęło :)Składniki na 3-4 porcje :podwójna
pierś z kurczaka3
jabłkaopakowanie "mix
sałat"2 łyżki
oliwy z oliwekłyżka
octu balsamicznegopłaska łyżeczka
czosnku granulowanego0,5 łyżeczki
cynamonu1,5 łyżeczki
imbirutrochę
soku z cytrynyłyżka
masła do smażenia (najlepiej klarowanego)Przygotowanie :
Pierś z kurczaka dzielę na pół, oczyszczam, odcinam
polędwiczki i z góry nacinam na ok 0,5 cm co 1 cm i marynuję w marynacie z
oliwy z oliwek,
octu balsamicznego,
czosnku i łyżeczki
imbiru minimum 2h. Po tym czasie smażę na
maśle klarowanym na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor.W
między czasie : obieram 2
jabłka, kroję w małe kawałki i blenduję na mus z dodatkiem
soku z cytryny. Dodaję pół łyżeczki
cynamonu i pozostałe pół łyżeczki
imbiru. Mieszając podgotowuję redukując sok. Trzecie
jabłko kroję w 0,5 cm plastry i również podsmażam na patelni grillowej.Mix
sałat skrapiam i mieszam z aromatyzowaną
oliwą z dodatkiem
suszonych pomidorów i
czosnku.Na talerzu układam trochę
sałaty, 1-2 łyżki musu, pokrojoną zgodnie z nacięciami
pierś z kurczaka i 1-2 plastry grillowanego na patelni
jabłka.Nam i gościnnie degustującej szwagierce smakowało więc i Wam - Smacznego :)