ßßß
 
            
         Dziś skończyłem pracę nieco wcześniej bo w południe, żona wyciągnęła rano filet z kurczaka - ale mnie natchnęło :)Składniki na 3-4 porcje :podwójna pierś z kurczaka3 jabłkaopakowanie "mix sałat"2 łyżki oliwy z oliwekłyżka octu balsamicznegopłaska łyżeczka czosnku granulowanego0,5 łyżeczki cynamonu1,5 łyżeczki imbirutrochę soku z cytrynyłyżka masła do smażenia (najlepiej klarowanego)Przygotowanie :Pierś z kurczaka dzielę na pół, oczyszczam, odcinam polędwiczki i z góry nacinam na ok 0,5 cm co 1 cm i marynuję w marynacie z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, czosnku i łyżeczki imbiru minimum 2h. Po tym czasie smażę na maśle klarowanym na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor.W między czasie : obieram 2 jabłka, kroję w małe kawałki i blenduję na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodaję pół łyżeczki cynamonu i pozostałe pół łyżeczki imbiru. Mieszając podgotowuję redukując sok. Trzecie jabłko kroję w 0,5 cm plastry i również podsmażam na patelni grillowej.Mix sałat skrapiam i mieszam z aromatyzowaną oliwą z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku.Na talerzu układam trochę sałaty, 1-2 łyżki musu, pokrojoną zgodnie z nacięciami pierś z kurczaka i 1-2 plastry grillowanego na patelni jabłka.Nam i gościnnie degustującej szwagierce smakowało więc i Wam - Smacznego :)
Dziś skończyłem pracę nieco wcześniej bo w południe, żona wyciągnęła rano filet z kurczaka - ale mnie natchnęło :)Składniki na 3-4 porcje :podwójna pierś z kurczaka3 jabłkaopakowanie "mix sałat"2 łyżki oliwy z oliwekłyżka octu balsamicznegopłaska łyżeczka czosnku granulowanego0,5 łyżeczki cynamonu1,5 łyżeczki imbirutrochę soku z cytrynyłyżka masła do smażenia (najlepiej klarowanego)Przygotowanie :Pierś z kurczaka dzielę na pół, oczyszczam, odcinam polędwiczki i z góry nacinam na ok 0,5 cm co 1 cm i marynuję w marynacie z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, czosnku i łyżeczki imbiru minimum 2h. Po tym czasie smażę na maśle klarowanym na patelni grillowej z obu stron na złoty kolor.W między czasie : obieram 2 jabłka, kroję w małe kawałki i blenduję na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodaję pół łyżeczki cynamonu i pozostałe pół łyżeczki imbiru. Mieszając podgotowuję redukując sok. Trzecie jabłko kroję w 0,5 cm plastry i również podsmażam na patelni grillowej.Mix sałat skrapiam i mieszam z aromatyzowaną oliwą z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku.Na talerzu układam trochę sałaty, 1-2 łyżki musu, pokrojoną zgodnie z nacięciami pierś z kurczaka i 1-2 plastry grillowanego na patelni jabłka.Nam i gościnnie degustującej szwagierce smakowało więc i Wam - Smacznego :)






