ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos.
Składniki :
ziemniaki
mąka ziemniaczana
Przygotowanie :
Ugotowane ziemniaki, jeszcze nieco ciepłe przeciskam przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ugniatam, dzielę na 4 równe części i po wyjęciu jednej z części uzupełniam to miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrabiam aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleić do rąk. Aby uzyskać kluski mniej więcej jednakowej wielkości wykładam ciasto na stolnicę i formuję wałki które dzielę na jednakowe kawałki. Każdy z kawałków w dłoniach formuję na kuleczkę po czym małym palcem dłoni tworzę wgłębienie. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuję jeszcze chwilę po tym jak wypłyną na górę.
Uwaga :
W zależności od rodzaju ziemniaków i typu mąki ziemniaczanej może być potrzeba nieco zwiększenia ilości mąki. Prawidłowa ilość to taka kiedy masa ziemniaczana nie klei się do rąk.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/01/kluski-slaskie.html