ßßß
Składniki - jednocześnie proporcje :majonez - 3 łyżkijogurt naturalny - 2 łyżkiczosnek - 2 średniej wielkości ząbkisólpieprz - ale tylko świeżo mielonyZapewne Was zaskoczę co robię z czosnkiem ale nie używam żadnej praski ani nie miażdżę nożembo wtedy czosnek trzeba troszeczkę posolić aby nie zgorzkniał a i tak gorzknieje,mój sposób i sprawdza się on świetnie to :ŚCIERAM CZOSNEK NA TARCE NA MAŁYCH OCZKACH.Nie trzeba solić a smak, aromat i zapach czosnku jest nieporównywalny do niczego innego.Przygotowanie :Ścieram czosnek na małych oczkach tarki, dodaję majonez z jogurtem i wstępnie mieszam,dodaję szczyptę soli i troszeczkę pieprzu - tylko do smaku.Dokładnie mieszam, przykrywam i wstawiam do lodówki.Przygotować najlepiej wykonać minimum 3 godziny przed podaniem,choć gotowy do spożycia jest od razu to warto poczekać te 3 godzinki.Sos czosnkowy na zdjęciu jest po prawej stronie, z lewej jest sos z curry .
Smacznego.Sos czosnkowy świetnie pasuje przykładowo do :Kalafior w cieście pomidorowym