Wykonanie
Składniki - jednocześnie proporcje :
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny - 2 łyżki
czosnek - 2 średniej wielkości ząbki
sólpieprz - ale tylko świeżo mielonyZapewne Was zaskoczę co robię z
czosnkiem ale nie używam żadnej praski ani nie miażdżę nożembo wtedy
czosnek trzeba troszeczkę posolić aby nie zgorzkniał a i tak gorzknieje,mój sposób i sprawdza się on świetnie to :ŚCIERAM
CZOSNEK NA TARCE NA MAŁYCH OCZKACH.Nie trzeba solić a smak, aromat i zapach
czosnku jest nieporównywalny do niczego innego.Przygotowanie :Ścieram
czosnek na małych oczkach tarki, dodaję
majonez z
jogurtem i wstępnie mieszam,dodaję szczyptę
soli i troszeczkę
pieprzu - tylko do smaku.Dokładnie mieszam, przykrywam i wstawiam do lodówki.Przygotować najlepiej wykonać minimum 3 godziny przed podaniem,choć gotowy do spożycia jest od razu to warto poczekać te 3 godzinki.
Sos czosnkowy na zdjęciu jest po prawej stronie, z lewej jest sos z
curry .
Smacznego.
Sos czosnkowy świetnie pasuje przykładowo do :
Kalafior w cieście
pomidorowymStripsy niczym z KFC