ßßß Cookit - przepis na Francuskie kopertki z kurczakiem

Francuskie kopertki z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Składniki :
Ciasto francuskie
Szpinak mrożony (ze śmietaną)
Pierś z kurczaka
Cebula
Przyprawa do kurczaka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie (ja kupuję w Biedronce) rozwijam, jeśli trzeba delikatnie rozwałkuję
nożykiem do pizzy dzielę ciasto na kwadraty ok 7x7cm. Szpinak rozmrażam w rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia.
Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki i na minimum 30 minut wkładam do marynaty (przyprawa do kurczaka zmieszana z olejem), wielkość zależna jaką masz formę/foremki.
Kwadraciki z ciasta układam na blasze - pamiętać o podkładzie z pergaminu i dalej jak widać poniżej na zdjęciach ,,, łyżeczka szpinaku, kawałek piersi, cebulka i zamykamy
wystające rogi ciasta. Zapiekam 15-20 minut w temperaturze 190-200 st.C Az się ciasto fajnie zarumieni
bo wtedy mam pewność że pierś też jest gotowa.
Smacznego.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2013/10/francuskie-kopertki-z-kurczakiem.html