ßßß Cookit - przepis na Wegańskie ciasteczka

Wegańskie ciasteczka

nazwa

Wykonanie

Już dawno zastanawiałam się jak smakują wegańskie ciastka. Ostatnio przypadkiem trafiłam na informację, że masło można zastąpić zmiażdżonym awokado (100 g masła = 50 g awokado), natomiast jajko można zastąpić między innymi zmiażdżonym bananem (1 jajko = ¼ szklanki banana). Tak więc ciekawość wzięła górę i upiekłam wegańskie ciasteczka.
Ciastka są dobre, mają ciekawy smak i na pewno warto je upiec, ale ja jednak wolę ciastka nie wegańskie, w których znajduje się i masło i jajka.
Do ciastek można dodać ulubione dodatki.
Składniki:
360 g (3 szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
90 g zmiażdżonego awokado
½ szklanki zmiażdżonego banana
6 łyżek miodu
żurawina
posiekana czekolada deserowa (½ tabliczki)
Wykonanie:
Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać.
Dodać awokado, banany i miód, a następnie zagnieść ciasto.
Dodać żurawinę i czekoladę i jeszcze raz zagnieść.
Z ciasta uformować wałki, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto pokroić w krążki, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180 o C przez 10 - 15 minut.
Ciastka ostudzić.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/09/weganskie-ciasteczka.html