Wykonanie
Już dawno zastanawiałam się jak smakują wegańskie
ciastka. Ostatnio przypadkiem trafiłam na informację, że
masło można zastąpić zmiażdżonym
awokado (100 g
masła = 50 g
awokado), natomiast
jajko można zastąpić
między innymi zmiażdżonym
bananem (1
jajko = ¼ szklanki
banana). Tak więc ciekawość wzięła górę i upiekłam wegańskie
ciasteczka.
Ciastka są dobre, mają ciekawy smak i na pewno warto je upiec, ale ja jednak wolę
ciastka nie wegańskie, w których znajduje się i
masło i
jajka.Do
ciastek można dodać ulubione dodatki.Składniki:360 g (3 szklanki)
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1 szczypta
soli1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczenia90 g zmiażdżonego
awokado½ szklanki zmiażdżonego
banana6 łyżek
miodużurawinaposiekana
czekolada deserowa (½ tabliczki)Wykonanie:
Mąkę,
sól,
sodę i
proszek do pieczenia wymieszać.Dodać
awokado,
banany i
miód, a następnie zagnieść ciasto.Dodać
żurawinę i
czekoladę i jeszcze raz zagnieść.Z ciasta uformować wałki, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Ciasto pokroić w krążki, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i piec w temperaturze 180 o C przez 10 - 15 minut.
Ciastka ostudzić.