Wykonanie
Jak co roku w sezonie na
ogórki nie może zabraknąć
ogórków kiszonych. Zrobienie ich nie wymaga wiele pracy a są o wiele lepsze niż jakiekolwiek kupne
ogórki.
Ogórki można kisić w specjalnych naczyniach, ale również w słojach lub glinianych czy kamionkowych naczyniach.składniki:
ogórki, najlepiej małeświeże gałęzie
koprukilka ząbków
czosnkukorzeń
chrzanukilka liści
czarnej porzeczki lub
wiśniwodasólWykonanie:
Ogórki oczyścić, umyć, zalać zimną
wodą i moczyć przez co najmniej 3 godziny.Przygotować zalewę: Zagotować
wodę z
solą. Na 1 litr
wody wsypać 1,5 łyżki
soli. Zalewę ostudzić.W naczyniu ułożyć warstwę
kopru,
czosnku,
chrzanu i liści
porzeczki. Następnie włożyć
ogórki i kolejną warstwę
kopru,
czosnku,
chrzanu i liści
porzeczki. Jeśli naczynie jest duże zrobić kilka takich warstw.
Ogórki zalać zalewą i przykryć pokrywką. Odstawić na kilka dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Po 3 - 4 dniach będą
ogórki małosolne, po kilku następnych ukiszą się.