Wykonanie

Tym razem
konfitura truskawkowa według przepisu mojej mamy oraz druga wersja trochę zmodyfikowana przeze mnie. Wersja pierwsza ma tą zaletę, ze robi się ją naprawdę szybko, druga natomiast ma bardziej intensywny
truskawkowy smak. Obie wersje są rewelacyjne. Dzięki
galaretce konfitura ma ciekawą konsystencję, jest słodka i bardzo truskawkowa.Wersja 1

Składniki:1 kg
truskawekok ¼ szklanki
cukru2 opakowania
galaretki truskawkowejWykonanie:
Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i przełożyć je do dużego garnka. Zagotować.
Truskawki gotować przez około 5 minut żeby
truskawki zmiękły. Następnie jeśli chcemy można je zmiksować blenderem.Dodać
galaretki i dokładnie wymieszać.
Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików*. Zakrętki również muszą być suche.Teraz
konfiturę można pasteryzować** a następnie wystudzić słoiki i włożyć je do lodówki lub w zimne miejsce do momentu aż
konfitura stężeje.


Wersja 2

Składniki:6 kg
truskawek15
goździków6 łyżeczek
cynamonu2 szklanki
cukru5 opakowania
galaretki truskawkowejWykonanie:
Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i przełożyć je do dużego garnka. Dodać
goździki i gotować na małym ogniu uważając żeby
truskawki nie wykipiały. Gdy ilość
truskawek zmaleje dodać
cynamon i gotować dalej do momentu aż ok ½ początkowej ilości
truskawek się zredukuje.Wyciągnąć
goździki, dodać
cukier i gotować jeszcze przez 3 - 4 minuty.Dodać
galaretkę i dokładnie wymieszać.
Konfiturę przełożyć do czystych i suchych słoików*. Zakrętki również muszą być suche.Teraz
konfiturę można pasteryzować** a następnie wystudzić słoiki i włożyć je do lodówki lub w zimne miejsce do momentu aż
konfitura stężeje.


*Przygotowanie słoikówJa susze słoiki w piekarniku. Wkładam mokre słoiki do zimnego piekarnika i nastawiam temperaturę 100 o C. Gdy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury wygrzewam słoiki przez co najmniej 5 minut a następnie studzę je w uchylonym piekarniku. Zakrętki wycieram ścierką i ręcznikiem papierowym (niestety nie można je wkładać do tak gorącego piekarnika).**Pasteryzacja:Słoiki włożyć do dużego garnka wyłożonego ścierką, zalać je
wodą o temperaturze zbliżonej do temperatury słoików a następnie
wodę doprowadzić do wrzenia. Słoiki gotować przez 10 minut. Aby sprawdzić czy słoiki dobrze chwyciły można je gdy są jeszcze gorące wyciągnąć z
wody i ustawić na ścierce do góry dnem. Jeśli zakrętka lub słoik była uszkodzona albo za dużo
konfitury znalazło się w słoiku,
konfitura wypłynie
spod zakrętki.