Wykonanie
Fantastyczne kruche babeczki, spód z ciasta ma ś lanego, z dodatkiem ś wie ż ych
truskawek. Wyglądają przepięknie oraz smakują tak samo wybornie. To n ajlepszy pomys ł na
truskawkowe mini-tarty do popo ł udniowej
herbatki .... Przygotowanie jest łatwe, babeczki z mojego przepisu udaj ą si ę zawsze. B ę d ą potrzebne specjalne foremki - jeśli nie masz podobnych w domu, warto je kupić, bo będziesz je wykorzystywać nie jeden raz .Dzi ś zaczynaj ą si ę szkolne wakacje! Proponuj ę uczci ć ten najwa ż niejszy moment w ż yciu ka ż dego ucznia pysznymi kruchymi babeczkami truskawkowymi.Wesołych wakacji!SkładnikiNa ciasto:sprawd ź tutajWarstwa
truskawek:450g
truskawek1/2 szklanki
cukru (trzcinowego)
cynamonPrzygotowanie:Jak zagnie ść kruche ciasto - zobacz przepis podstawowy .
Truskawki: opłucz pod bieżącą
wodą, usuń szypułki, większe przekr ój na pó ł. Ugotuj
syrop z 1/2 szklanki
cukru i szklanki
wody. Dodaj 1/2 łyżeczki
cynamonu do smaku, wymieszaj. Do
syropu przeł ó ż
truskawki i pozostaw na 30 minut do macerowania - nie gotuj.Piec rozgrzej do temperatury 200 °C. Wyjmij z lodówki kulk ę ciasta, podziel na sześć r ównych cz ęści i wyklej natłuszczone foremki do babeczek. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Babeczki po upieczeniu udekoruj
truskawkami i posyp
cukrem pudrem.