Wykonanie
Sezon
truskawkowy powoli się kończy, więc to ostatni
syrop truskawkowy w tym roku, jaki zrobiłam. Przepis na bazie
syropu truskawkowego z
anyżem, tylko zamiast
anyżu dałam
cynamon.

Składniki:- 500 ml
wody- 1,5 kg
truskawek już umytych i obranych z szypułek- 1 kg
cukru- 3 całe kawałki
cynamonuPrzepis:Do dużego garnka wrzucić
truskawki, zalać
wodą. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie odcedzić na sicie, wystudzić. Ponownie postawić na kuchence, zagotować, dodać
cynamon. Wystudzić i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Rano wyłowić
cynamon, dodać
cukier i zagotować aż
syrop zacznie gęstnieć. Butelki umyć, wyparzyć. Gorący
syrop zlać do butelek, zakręcić, odstawić do góry dnem.

Smacznego.źródło: własne