Wykonanie
Ciasto to jest raczej deserem ponieważ nie trzeba go piec. Samo przygotowanie nie jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go,
spędza w lodówce. Ja użyłam
truskawki i
galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz
galaretki truskawkowej na wierzch.Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm.Składniki:
biszkopty¼ szklanki mocnej
herbaty, łyżka
spirytusu i
sok z cytryny - do nasączenia
biszkoptów2 dowolne
galaretki1 opakowanie
śnieżki200 ml
mleka 3,2%600 ml (2x300 ml) wrzątku
owoce np.
truskawkiWykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić by ostygła i zaczęła tężeć.
Herbatę,
spirytus i
sok z cytryny wymieszać, maczać w nim
biszkopty i układać w tortownicy.
Śnieżkę ubić z
mlekiem. Do ubitej
śnieżki cały czas miksując powoli wlewać tężejącą
galaretkę. Dokładnie wymieszać.Masę powoli przelać na
biszkopty. Jeśli
zrobi się to zbyt gwałtownie,
biszkopty się uniosę i będą pływać w
masie. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę do momentu aż stężeje.Drugą
galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku, również zostawić by ostygła i zaczęła tężeć.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół.
Truskawki układać na stężałej
masie a następnie powoli i delikatnie zalać je tężejącą
galaretką.Ciasto włożyć do lodówki by
galaretka stężała.