ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Pyszne, chrupiące i uzależniające. Tak chyba można najprościej opisać faworki. Doskonałe nie tylko w karnawale ale i przez cały rok.
Składniki:
400 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
50 g masła
1 jajko
4 żółtka
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki spirytusu lub octu
około 1 kg smalcu, frytury lub olej do smażenia
cukier puder do posypania faworków
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem na gęstą pianę.
Mąkę przesiać przez sito, dodać masło i rozetrzeć je z mąką.
Mąkę dodać do jajek i wymieszać.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzić w lodówce żeby się łatwiej wałkowało.
Na desce posypanej mąką rozwałkować kawałek ciasta na cienki kwadrat.
Wyciąć prostokąty o dowolnej wielkości takie jak lubimy.
W środku każdego prostokąta zrobić długie nacięcie.
Chwycić jeden z końców prostokąta i przeciągnąć go przez otwór w środku.
Tłuszcz rozgrzać w dużym płytkim garnku do temperatury około 200 o C.
Smażyć po kilka faworków z każdej strony aż zrobią się złociste. Jeśli włożymy za dużo faworków do garnka to za bardzo wychłodzą tłuszcz i będą tłuste.
Odcedzić usmażone faworki i położyć je na papierowym ręczniku.
Gdy wystygną posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2013/02/faworki.html