Wykonanie
Pierniki to smak Bożego Narodzenia. Dzisiaj z rana powstało to cudeńko..Składniki;10 dkg
cukru,15 dkg
masła,20 dkg
miodu,pół łyżeczki mielonych
gożdzików, jałowca,szczypta mielonej
gałki muszkatałowej i
pieprzu,łyżecza mielonego
cynamonu,2 łyżeczki mielonego
imbiru,łyżeszka i pół
sody,,2
jajka,250 ml
mleka,25 dkg
mąki,5 łyżek ciemnego
kakao,15 dkg posiekanje
czekolady najlepiej gorzkiejPolewa;3 łyżki
masła,3 łyzki
kakao,5 łyżek
śmietany 30 %,3 łyzki
cukru pudru,Wykonanie;Roztapiamy w graczku na małym ogniu
masło,
cukier i
przyprawy.
Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej
wody. zdjemujemy z ognia i dodajemyy
jajka,
mleko,
sodę,
mąkę,
kakao a na koniec posiekaną
czekoladę.Mieszamy. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni i pieczemy okolo 50 miniut / wzależności od piekarnika, do suchego patyczka/. Gotowy piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą. Składniki polewy rozpuszczamy razem w rondelku i dokładnie mieszamy. Smacznego...
/żródło Moje Gotowanie/