Wykonanie
Jeżeli nie wiecie czym jest oberiba, w jaki sposób przygotowuje się Topielca i kiedy zajadamy się kreplami, ta książka musi znaleźć się w Waszych zbiorach.
Wera Sztabowa odkrywa w niej przed nami Śląsk od kuchni, opisuje tradycje i zwyczaje związane z różnymi
porami roku i obrzędami religijnymi. Znajdziemy tu dania przygotowywane zarówno w dni świąteczne, jak i te, które na co dzień gościły na śląskich stołach.Książka podzielona jest na 12 rozdziałów, w których znajdziemy ogromną ilość przepisów an tradycyjne dania. Tytuły rozdziałów nawiązują do pór roku i tutejszej obrzędowości:" Makówki i moczka - o bytomskich kamykach, piernikowych sercach, siemieniotce i wigilijnych wróżbach
Zapustowe kreple - o chodzeniu z
koniem, Meduli,
zapustowych tortach, pożegnaniu basa i
śledziuZielona zupa - o topieniu Marzanny, witaminach w lebiodzie, wodzionce i opolskich buchtachParzybroda - o zwyczajnym dniu, kapuśnioku, karbinadlach i becoku
Strucle i kroszonki - o kwaszeniu
żuru,
barankowym cieście, malowaniu
jajek, wielkanocnym wieńcu i
króliku jako zającu
Ziołowy smalec - o sobótkowych ogniach, rzucaniu wianków, kotletach
baranich z
rozmarynem i kandyzowanej anżeliceNiedzielny obiad - o roladach wołowych, ptaszkach cielęcych, gruszkach z
mięsem, czornych kluskach i modrym szałociePecynek
chleba - o zakwasie
chlebowym, zowistnych somsiadkach,
chlebie żytnim parzonym i dozynkowym wieńcu
Stryki i
kartoflaki - o pieczokach, plackach ziemnaczanych, szkubaczce, copie, baranim udźcu i kwaszeniu
kapustyMarcińsko
gęś - o półgęsku na kwaśnicy, podrobach z powidłami, ponczu z
arakiem i warzonceŚląskie krupnioki - o zabijaczce, bachorze, peklowanej
szynce,
golonce w
kapuście i opolskiej
kiełbasieWeselny kołocz - o zolytach, rucianym wieńcu, sekretach
drożdżowego placka i śląskich kołaczykach"