Wykonanie
Jak mam ochotę na
czekoladę to nie ma zmiłuj. I najlepiej, żeby to było duuużo
czekolady. A te babeczki mają i
czekoladę i do tego kryją słodką niespodziankę. Są syte, ale prawie wytrawne, dzięki temu nie zasładzają na amen.Składniki na 15 sztuk:-15 pralinek Ferrero Rocher (zamrozić dzień wcześniej)-2 szklanki
mąki pszennej-2 duże
jajka-2 łyżki
kakao-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1 łyżeczka
sody-1/2 szklanki
jogurtu naturalnego-1/4 szklanki
oleju-1/2 szklanki
cukru brązowego muscavado (można dodać więcej, babeczki nie są zbyt słodkie)-2 łyżki ekstraktu
waniliowegoKrem:-250ml
śmietany 30 lub 36%-250g
serka mascarpone-2 czubate łyżki
kakao-2 łyżki
cukru pudruDodatkowo:-15 pralinek Ferrero (lub 8 przekrojonych na pół)
Mąkę przesiać z
kakao,
sodą i
proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu wymieszać
jogurt,
jajka,
olej,
cukier i ekstrakt. Mokre składniki połączyć z suchymi krótko mieszając. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej włożyć po jednej zamrożonej pralince. Przykryć
ciastem (jest dość gęste). Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 18 minut. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Przygotować krem.
Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas ubijając dodawać porcjami
mascarpone,
cukier puder i
kakao. Kremem udekorować babeczki, na wierzch położyć pół lub całą pralinkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!