Wykonanie
Początek dnia często wpływa na jego resztę. A jak inaczej zacząć dobry dzień, niż jedząc pyszne śniadanie? Ja zawsze zaczynam go owsianką, ale czasem nachodzi mnie taki moment, że mam ochotę się porozpieszczać. Przygotowuję wtedy owsiankę na budyniu. Jest sycąca i słodka. Idealna.Jest banofee pie, muffinki i sernik banoffee. Dlaczego nie może być owsianka? Pewnie, że może! Przecież połączenie
bananów i
toffi to jedno z najbardziej udanych kuchennych małżeństw.Na 2 porcje:- 9 łyżek
płatków owsianych- 1 łyżka
otrębów pszennych- 2 łyżeczki
cukru (lub więcej, według upodobań, można zastąpić
miodem)- 2 szklanki
mleka (odlać 1/4 szkl. do rozrobienia budyniu)- 1
banan- 2 czubate łyżki budyniu o smaku
toffi (bez
cukru)- dodatkowo kilka plasterków świeżego
banana lub kilka
chipsów bananowychPłatki i
otręby zalewamy
mlekiem. Słodzimy. Chwilę gotujemy (ok. 4-5 minut).
Budyń rozrabiamy w odlanym zimnym
mleku. Dodajemy do
płatków. Chwilkę gotujemy, aż masa zgęstnieje.
Banana kroimy w plasterki, dodajemy do owsianki i mieszamy. Przekładamy do miseczek. Na wierzchu układamy plasterki
banana lub
chipsy bananowe.
Czy po takim śniadanku dzień ma prawo się nie udać?