ßßß
Pora na kolejne lody, ale chyba już ostatnie w tym sezonie. No, może prawie ostatnie. Bardzo możliwe, że wymyślę jeszcze jeden smak lodów na bazie śmietany i jajek. Ale to później. Teraz zapraszam Was na wyborne i mocno orzeźwiające lody z moimi ulubionymi jagodami! :)składniki:300 g jagód400 ml kremówki 36%2 łyżeczki ekstraktu waniliowegosok z 1/2 cytryny5 łyżek cukru4 żółtkaJagody umyć i zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać ekstrakt waniliowy oraz sok z cytryny i dobrze wymieszać. W misie miksera utrzeć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmiksowane jagody i delikatnie połączyć. W drugim naczyniu ubić na sztywno kremówkę i stopniowo dodawać do utartych jajek z cukrem i jagodami delikatnie mieszając rózgą. W trzecim naczyniu umieścić białka i ubić na sztywną pianę. Ubite białka przekładać partiami do masy jajecznej i delikatnie połączyć przy pomocy rózgi. Otrzymaną masę przełożyć do maszynki na lody lub do pojemnika/foremki i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Po ok. 2 godzinach mieszać masę aby uniknąć powstania kryształków lodu. Czynność powtarzać co ok. 3 godziny*.Ja oczywiście darowałem sobie zabawę z miksowaniem. W końcu to tylko kryształki lodu :)Smacznego! :)