Wykonanie
Taak... po niemiłosiernych upałach nastąpiło ochłodzenie i przelotne burze. Brzmi trochę jak prognoza pogody, ale co zrobić, kiedy to właśnie pogoda w dużym stopniu wpływa na humor i samopoczucie? Bo przecież pogoda nie może pomiędzy upałem, a deszczem. Ciągle z jednej skrajności w drugą. Ale cóż, taki mamy klimat. Dziś na poprawę humoru mam dla Was ciasto delikatne i lekko wilgotne.składniki:180 g
mąki200 g
cukru170 g
masła180 g
jogurtu naturalnego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150 g
czerwonej porzeczki2
jajkaDno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować
masłem.
Owoce umyć i usnąć z nich ogonki.
Masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę, dodać ekstrakt
waniliowy i połączyć. Następnie dodawać po jednym
jajku, miksując po każdym przez chwilę. Do masy przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć, następnie dodać
jogurt i wymieszać. Na koniec dodać
owoce i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do formy i piec w 175 º C przez ok. 60 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz i podawać z lukrem lub
cukrem pudrem.Smacznego! :)