ßßß
Piękny, słoneczny poranek drugiego dnia listopada... Jak cudownie zacząć dzień od ciepłych, domowych croissantów przy filiżance gorącej kawy z cynamonem. Miękkie, delikatne, maślane... Co prawda przygotowanie ciasta jest dosyć pracochłonne, ale można zrobić je wieczorem poprzedniego dnia, a rano upiec i zjeść na śniadanie. Mam nadzieję, że zachęciłem Was do zrobienia słynnych francuskich rogalików w domowym zaciszu :)składniki (6 dużych rogali):500 g mąki200 g masła60 g cukru250 ml ciepłego mleka2 łyżeczki drożdży1 łyżeczka soli1 roztrzepane jajkoDrożdże połączyć z mlekiem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę wymieszać z cukrem oraz solą. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie, jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na szeroki prostokąt. Masło pokroić w plastry, ułożyć na 2/3 szerokości ciasta i składać kolejno: 1/3 ciasta (bez masła) złożyć do środka, następnie drugą część z masłem. Całość rozwałkować na prostokąt. Złożyć jeszcze raz w taki sam sposób. Następnie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy (razem z chłodzeniem). Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt grubości ok. 0,5 cm. Wykrawać naprzemienne trójkąty i zwijać od podstawy ku wierzchołkowi. Rogale przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie croissanty posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec w 180 ° C przez 25-30 minut (im większe tym dłużej) do uzyskania złotego koloru. Przestudzić i podawać ciepłe lub zimne, z masłem, dżemem itp.Smacznego! :)
