ßßß Cookit - przepis na Smacznego! :)

Smacznego! :)

nazwa

Wykonanie

Moi mili, oto moje drugie, udane makaroniki. Cieszę się z nich jeszcze bardziej niż z pierwszych bo po pierwsze są kolorowe, a po drugie wyszły takie o jakich marzyłem. Przyrządzanie tych ciasteczek jest tak wciągające, że chyba będę musiał upiec makaroniki we wszystkich kolorach tęczy przekładane najróżniejszymi kremami. Taka mała rzeczy, a sprawia tyle radości i frajdy, kiedy się uda :D
składniki (10 sztuk):
1 białko (33-35 g)
40 g mąki migdałowej
65 g cukru pudru
15 g cukru
czerwony barwnik
Mąkę migdałową przesiać z cukrem pudrem, dodać barwnik. Białko wbić do miski, zawiesić nad kąpielą wodną i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Jeśli białko będzie ciepłe (nie gorące!) zdjąć z palnika i zacząć ubijać mikserem. Kiedy pojawi się biała piana, dodać cukier (15 g) i dalej ubijać na sztywną pianę (mi się nie ubiła piana, pozostała lejąca). Wyłączyć mikser i dodawać mąkę migdałową przesianą z cukrem pudrem w 5-6 partiach. Po każdym dodaniu mieszanki całość wymieszać delikatnie szpatułką do środka. Otrzymaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką i wyciskać na papier blachę wyłożoną papierem do pieczenia krążki o średnicy ok. 3-4 cm. Blachę z surowymi ciastkami pozostawić w temperaturze pokojowej na 45-60 minut. Kiedy powierzchnia makaroników będzie sucha i twarda, można wstawiać do piekarnika. Ciastka piec na najniższym poziomie piekarnika w 160 º C (termoobieg) przez 10 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Bezowe spody delikatnie oderwać od papieru i przełożyć kremem.
krem:
50 ml kremówki 36%
50 g mascarpone
2 łyżki konfitury z płatków róży
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, konfiturę różaną i dokładnie połączyć. Wstawić do lodówki na 30 minut. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na bezowe spody. Ciasteczka łączyć ze sobą lekko dociskając.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/10/makaroniki-z-kremem-rozanym.html