ßßß Cookit - przepis na Smacznego! :)

Smacznego! :)

nazwa

Wykonanie

W końcu i na mnie przyszedł czas. Po wielu niepowodzeniach nareszcie udało mi się upiec makaroniki. Nie żadne bezowe ciasteczka przekładane kremem, tylko prawdziwe makaroniki z prawdziwą falbanką, która przez lata śniła mi się po nocach. Nawet nie wiecie jak bardzo cieszę się z tego faktu. Może nie są idealne, ale są. I to jest dla mnie najważniejsze. Teraz nie pozostaje mi nic innego jak tylko trenowanie i doskonalenie się w tych cudownych, francuskich ciasteczkach. Test na cukiernika uważam za zdany! :D
składniki (10 sztuk):
1 białko (33-35 g)
40 g mąki migdałowej
65 g cukru pudru
15 g cukru
Mąkę migdałową przesiać z cukrem pudrem. Białko wbić do miski, zawiesić nad kąpielą wodną i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką. Jeśli białko będzie ciepłe (nie gorące!) zdjąć z palnika i zacząć ubijać mikserem. Kiedy pojawi się biała piana, dodać cukier (15 g) i dalej ubijać na sztywną pianę (mi się nie ubiła piana, pozostała lejąca). Wyłączyć mikser i dodawać mąkę migdałową przesianą z cukrem pudrem w 5-6 partiach. Po każdym dodaniu mieszanki całość wymieszać delikatnie szpatułką do środka. Otrzymaną masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką i wyciskać na papier blachę wyłożoną papierem do pieczenia krążki o średnicy ok. 3-4 cm. Blachę z surowymi ciastkami pozostawić w temperaturze pokojowej na 45-60 minut. Kiedy powierzchnia makaroników będzie sucha i twarda, można wstawiać do piekarnika. Ciastka piec na najniższym poziomie piekarnika w 160 º C (termoobieg) przez 10 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Bezowe spody delikatnie oderwać od papieru i przełożyć kremem.
krem:
50 ml kremówki 36%
50 g mascarpone
2-3 łyżki masła orzechowego
1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, masło orzechowe oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Wstawić do lodówki na 30 minut. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na bezowe spody. Ciasteczka łączyć ze sobą lekko dociskając.
Smacznego! :)
Przepis z polecenia Angie z bloga: chilitonka.com
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/10/makaroniki-z-kremem-orzechowym.html