ßßß Cookit - przepis na sernik dyniowy

sernik dyniowy

nazwa

Wykonanie

Nic nie daje większej radości niż własne wypieki, tym bardziej, kiedy są one w całości pomysłem autorskim. Jeszcze większą frajdę sprawiają, gdy okazują się ideałem w smaku, konsystencji i jednocześnie ogólnej prezencji. Tak właśnie było z poniższym sernikiem, który powstał w oparciu o mój wcześniejszy (również autorski) przepis. Kilka rzeczy zmieniłem; urozmaiciłem o fantastyczny krem, który również wymyśliłem sam i... ach! Czego chcieć więcej? :D
spód:
150 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
120 g roztopionego masła
Ciasteczka rozdrobnić blenderem i połączyć z roztopionym masłem. Gotową masą wyłożyć dno, natłuszczonej, tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnik rozgrzanego do 170 ° C i piec 8 minut. Wyjąć i wystudzić
masa serowa:
500 g twarogu
2 szklanki musu z pieczonej dyni
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
20 ml miodu
50 g cukru
3 jajka
Twaróg utrzeć mikserem, dodać cukier, mąkę, miód, cynamon oraz mus z dyni, dokładnie połączyć. Na koniec wbijać kolejno po jednym jajku. Kiedy masa dobrze się połączy, przelać do tortownicy. Piec w 170 ° C przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 135 ° C i piec przez 90 minut. Wystudzić i podawać.
krem (opcjonalnie):
200 ml kremówki 36%
100 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
czarny barwnik spożywczy
Ciasteczka oreo zmiksować blenderze, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać pokruszone Oreo oraz szczyptę czarnego barwnika spożywczego i wymieszać dokładnie przy pomocy łyżki. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką (ja użyłem tylki 1M Wiltona) i dekorować wierzch sernika.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/09/sernik-dyniowy.html