ßßß Cookit - przepis na sernik miodowy

sernik miodowy

nazwa

Wykonanie

sernik z miodem, cynamonem i ciasteczkami korzennymi
Poniższym przepisem zachwyciłem się już jakiś czas temu na blogu Kraina Sosny [ tutaj ]. W końcu zrobiłem ten autorski przepis Sosny, zmieniając nieco proporcje, spód na jeszcze bardziej piernikowy i usuwając wierzchnią polewę miodową (aby sernik nie był zbyt słodki).
Składniki:
750-800 g zmielonego twarogu
250 g mascarpone
ok. 160 g płynnego miodu
2 łyżki brązowego cukru
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
5 jajek na spód:
ok. 300 g kruchych ciasteczek korzennych
ok. 100 g rozpuszczonego masła
Ciasteczka pokruszyć lub zmielić w blenderze. Dodać rozpuszczone masło i wymieszać. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (boki posmarowane masłem i wysypane bułką tartą). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, cynamonem, mąką ziemniaczaną oraz cukrem na najniższych obrotach. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku i miksować (nie za długo, jedynie do połączenia się składników). Na koniec dodać miód i zmiksować.
Masę wylać na korzenny spód. Piec w 170°C przez 15 minut, a później jeszcze przez 90 min. w 135°C. Studzić stopniowo, uchylając drzwiczki piekarnika. Po całkowitym wystudzeniu udekorować orzechami i wstawić na noc do lodówki.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2015/01/sernik-miodowy.html