Wykonanie
Hej! Dziś przepis na cudowny smakołyk, uwielbiany chyba przez większość łasuchów. Kiedyś robiłem już wersję podstawową, czyli rurki z
bitą śmietaną . Jednak dziś postanowiłem przygotować nieco inne. Ciasto jest idealnie kruche i delikatne, a krem lekki i z wyraźną nutką
kawy. Sam go wymyśliłem i jest przepyszny :D Ponadto w połączeniu ze skorupką
brązowego cukru daje świetne zestawienie smakowe :)ciasto na 10 sztuk:160 g
mąki40 g
masła40 g kwaśnej
śmietanySkładniki umieścić w naczyniu i wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na bardzo cienki prostokąt i wycinać z niego długie paski o szerokości ok. 2 cm. Metalowe foremki do rurek posmarować cienką warstwą
masła. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od węższej strony w kierunku szerszej. Rurki nawinięte na blaszki posmarować cienko roztrzepanym
jajkiem i obtaczać w brązowym cukrze. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ustawić (pionowo) na niej foremki z
ciastem. Piec w 200 º C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i przy pomocy noża wyjąć z ciasta foremki zahaczając o wystającą blaszkę wewnątrz metalowej rurki.
Ciastka wystudzić.krem:250 ml kremówki 36%100 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
likieru kawowegoKawę rozpuścić w 1 łyżce ciepłej
wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić.
Mascarpone utrzeć z
cukrem, dodać ubitą
śmietanę i połączyć. Na koniec wlać wystudzoną
kawę oraz
likier kawowy. Całość dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i napełniać nim rurki.dodatkowo:
brązowy cukier1 roztrzepane
jajkoSmacznego! :)