ßßß Cookit - przepis na Smacznego! :)

Smacznego! :)

Wykonanie

Hej! Dziś przepis na cudowny smakołyk, uwielbiany chyba przez większość łasuchów. Kiedyś robiłem już wersję podstawową, czyli rurki z bitą śmietaną . Jednak dziś postanowiłem przygotować nieco inne. Ciasto jest idealnie kruche i delikatne, a krem lekki i z wyraźną nutką kawy. Sam go wymyśliłem i jest przepyszny :D Ponadto w połączeniu ze skorupką brązowego cukru daje świetne zestawienie smakowe :)
ciasto na 10 sztuk:
160 g mąki
40 g masła
40 g kwaśnej śmietany
Składniki umieścić w naczyniu i wyrobić na gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na bardzo cienki prostokąt i wycinać z niego długie paski o szerokości ok. 2 cm. Metalowe foremki do rurek posmarować cienką warstwą masła. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od węższej strony w kierunku szerszej. Rurki nawinięte na blaszki posmarować cienko roztrzepanym jajkiem i obtaczać w brązowym cukrze. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i ustawić (pionowo) na niej foremki z ciastem. Piec w 200 º C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i przy pomocy noża wyjąć z ciasta foremki zahaczając o wystającą blaszkę wewnątrz metalowej rurki. Ciastka wystudzić.
krem:
250 ml kremówki 36%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka likieru kawowego
Kawę rozpuścić w 1 łyżce ciepłej wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, odstawić. Mascarpone utrzeć z cukrem, dodać ubitą śmietanę i połączyć. Na koniec wlać wystudzoną kawę oraz likier kawowy. Całość dokładnie wymieszać. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i napełniać nim rurki.
dodatkowo:
brązowy cukier
1 roztrzepane jajko
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/05/rurki-z-kremem-kawowym.html