Wykonanie
Dziś 1 maja! Za oknem przepiękna pogoda, więc na moim
stole zagościł fantastyczny, wiosenny placek z
rabarbarem. Zapraszam! :)
nadzienie:6 łodyg
rabarbaru6 łyżek
cukruŁodygi oddzielić od liści, pokroić w kostkę, umyć i odcedzić na sitku. Posiekany
rabarbar przełożyć do miski, posypać
cukrem i odstawić na ok. 30 minut. Całość odcedzić i lekko osuszyć.ciasto:280 g
mąki180 g
masła6 łyżek
cukru5 łyżek zimnej
wodyMąkę,
cukier,
masło oraz
wodę umieścić w misce i wyrobić ciasto. Całość podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30-40 minut. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru na okrąg i wyłożyć nim dno oraz boki formy. Na ciasto przełożyć przygotowany
rabarbar. Drugą część ciasta rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru formując okrąg i przykryć nim
rabarbar. Pośrodku wyciąć cztery niewielkie otwory. Brzegi ciasta docisnąć widelcem. Na koniec ciasto posmarować roztrzepanym
jajkiem i posypać
cukrem. Całość piec przez ok. 30-35 minut w 200 º C. Wystudzić. Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.Smacznego! :)