ßßß
nadzienie:6 łodyg rabarbaru6 łyżek cukruŁodygi oddzielić od liści, pokroić w kostkę, umyć i odcedzić na sitku. Posiekany rabarbar przełożyć do miski, posypać cukrem i odstawić na ok. 30 minut. Całość odcedzić i lekko osuszyć.ciasto:280 g mąki180 g masła6 łyżek cukru5 łyżek zimnej wodyMąkę, cukier, masło oraz wodę umieścić w misce i wyrobić ciasto. Całość podzielić na dwie części, zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30-40 minut. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru na okrąg i wyłożyć nim dno oraz boki formy. Na ciasto przełożyć przygotowany rabarbar. Drugą część ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami papieru formując okrąg i przykryć nim rabarbar. Pośrodku wyciąć cztery niewielkie otwory. Brzegi ciasta docisnąć widelcem. Na koniec ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Całość piec przez ok. 30-35 minut w 200 º C. Wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.Smacznego! :)



