Wykonanie
10
śliwek( na wiosnę polecam
rabarbar)5-10 łyżek
cukru ( w zależności od słodkości
śliwek)1 łyżka
masła20 ml
wody na kruszonkę10 dag
cukru10 dag
masła20 dag
mąkiSkładniki na kruszonkę wymieszać.
Śliwki(
rabarbar) smażyć z
cukrem na
maśle. Dodać
wodę i dusić tak długo, aż
śliwki będą miękkie a wytopiony sos będzie gęstniał. Jeżeli nadal będzie kwaśne, dodać więcej
cukru.Do kokilek lub innego naczynia, w którym będziemy wypiekać deser, wsypać 1/2 kruszonki, nałożyć śliwki/rabarbar i przykryć drugą warstwą kruszonki. Piec w temp 180 stopni 30 minut.Podobny deser można zrobić z innymi sezonowymi
owocami, jednakże manipulujemy wtedy ilością
cukru- w zależności od słodkości
owocu i własnych preferencji. Deser najlepszy na ciepło:)