ßßß
Dziś poczęstuję was kawałkiem mojego wyśnionego tortu urodzinowego. Dlaczego wyśniony? - zapytacie. W sumie można potraktować to dosłownie i w przenośni. W przenośni - bo ktoś powiedział, że jest jak z bajki. Ale dlaczego dosłownie? P ewnego ranka, g dy przetarłem zaspane oczy, pierwszym obrazem jaki przyszedł mi do głowy był właśnie ten tort. Wyśniłem go sobie, a potem go upiekłem! :)biszkopt:5 jajek1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać. Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce mąki, cały czas mieszając. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki i papier posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Do przygotowanej formy wlać ciasto na biszkopt. Piec w 180 º C przez ok. 30 minut, na złoty kolor i do tzw. suchego patyczka (ja piekłem nieco dłużej). Upieczony biszkopt podzielić na trzy blaty.krem:500 g serka mascarpone400 g masła orzechowego (niesolonego)100 g cukru pudru1 łyżeczka kakaoMascarpone ucierać z cukrem pudrem mikserem na najniższych obrotach. Następnie, nadal miksując, dodawać po jednej łyżce masła orzechowego. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji krem schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut. Część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego.poncz:100 ml ciepłej wody1 łyżeczka cukrusok wyciśnięty z połowy cytrynyDo ciepłej wody dodać cukier oraz sok z cytryny, mieszać aż kryształki cukru rozpuszczą się całkowicie. Wystudzić. Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Boki tortu udekorować kremem. Na wierzch wysypać orzeszki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.dodatkowo:150 g orzeszków ziemnych (niesolonych)Smacznego! :)


