Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was przepis na pożywne śniadanie, które będzie także znakomitym posiłkiem dla osób, które trzymają zbilansowaną dietę (wówczas należy pominąć dodatek sosu
czekoladowego!). Poniższe placki to źródło węglowodanów, ale i też
białka (
Panom dbającym o sylwetki polecam dodatkowo dorzucenie miarki odżywki
białkowej do ciasta). Ich wykonanie jest bardzo proste jeśli macie porządną patelnię, z nieprzywierającym dnem. Gotowe placki podać można z
bakaliami,
orzechami lub świeżymi
owocami. Ja swoje polałam sosem
czekoladowym, ale doskonale będzie pasował tu także
miód, bądź
syrop klonowy.
Składniki:(na dwie porcje)250 g chudego
twarogu2 dojrzałe
banany2
jajka5 łyżek stołowych
mąki pszennej1 i ½ łyżki stołowej
masła orzechowego2 łyżki stołowe
cukru lub
ksylitoludo podania:sos
czekoladowy lub inne dodatkiPrzygotowanie:Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
twaróg,
masło orzechowe, kawałki
banana oraz cukier/ksylitol. Całość delikatnie rozgniatamy widelcem lub rozgrabiamy w blenderze. Dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Niewielkie porcje ciasta wykładamy łyżką na mocno rozgrzaną patelnię. Placki smażymy bez tłuszczu lub na patelni lekko wysmarowanej
oliwą, z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe podajemy z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku jest to sos
czekoladowy.Smacznego!