Wykonanie
Ciasto naleśnikowe to jedno z najprostszych do przygotowania w kuchni. W zaledwie kilka chwil możemy cieszyć się smacznym posiłkiem o każdej
porze dnia. Zależnie od tego, jaki rodzaj nadzienia wybierzemy, naleśniki będą doskonałym śniadaniem, obiadem lub kolacją. U mnie dzisiaj wersja klasyczna, z dodatkiem
twarożku,
dżemu i świeżych
owoców.

Składniki:240 ml
mleka150 g
mąki2
jajka1 łyżka stołowa
cukru pudruszczypta
soliolej/masło do smażenianadzienie:
chudy twarożekdżem truskawkowytruskawkiPrzygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy
jajka,
mleko,
cukier puder oraz
sól. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut, aby ciasto odpoczęło. Dużą patelnię smarujemy odrobiną
masła lub
oliwy oraz mocno ją rozgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy do momentu, aż cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza (potrwa to około minutę). Następnie placek odwracamy i smażymy kolejne 30 sekund, aż ładnie się przyrumieni. Przekładamy na talerz i smażymy kolejne naleśniki.Gotowe naleśniki smarujemy warstwą
twarożku oraz
dżemu truskawkowego. Na wierzchu układamy plasterki
truskawek. Zwijamy w rulon, bądź składamy w kopertę.Smacznego!