Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty placek z
borówkami. Fotografie wykonałam w pośpiechu telefonem, gdy ciacho było jeszcze ciepłe, lecz mimo wszystko postanowiłam podzielić się z
Wami przepisem, bo wyszło bardzo smaczne i nie pozostał po nim ani jeden okruszek. Jednocześnie pragnę ogłosić swój prywatny sukces:
borówki dotrwały w mojej kuchni do tego, aby wylądować w jakimś wypieku (z reguły zjadam je po prostu z
cukrem).
Składniki:3 duże
jajka150 g
masła3/4 szklanki
brązowego cukru1,5 szklanki
mąki pszennejopakowanie
cukru waniliowegołyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki stołowe
cukru pudrugarść
borówekPrzygotowanie:
Masło roztapiamy i studzimy.
Jajka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy przesianą wcześniej
mąkę i
proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Dolewamy ostudzone
masło i mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy 23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Na górze umieszczamy
borówki. Posypujemy dwoma łyżkami
cukru pudru. Pieczemy przez 40-45 min w temperaturze 170 st. C. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kratce do całkowitego ostudzenia. Smacznego!
Zamiast
borówek można wykorzystać inne
owoce:
Kakaowy placek z
malinamiJogurtowe ciasto z
morelami