ßßß Cookit - przepis na Pierniczki Lebkuchen

Pierniczki Lebkuchen

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis na tradycyjne, niemieckie pierniczki Lebkuchen. Są dziecinnie proste i przyjemne w przygotowaniu. Bardzo szybko się je robi, a jeszcze szybciej znikają... ;) Już żałuję, że przygotowałam tylko jedną porcję.
Składniki:
na około 20-30 pierniczków, zależnie od ich wielkości
(przepis od: kraina sosny)
pierniczki:
250g mąki
150g miodu (u mnie wielokwiatowy)
80g masła
2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
(kupnej mieszanki - 3 łyżeczki)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka stołowych łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
Masło i miód rozpuszczamy w rondelku, na wolnym ogniu. Gdy się rozpuści odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie wszystkie suche składniki (mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia i sodę) przesiewamy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Ciepłą, ale nie gorącą mieszankę miodowo-maślaną dodajemy do suchych składników. Całość miksujemy aż składniki się połączą. Gotowe ciasto ugniatamy jeszcze przez 30sekund rękoma. Następnie z ciasta formujemy kulki niewielkiej wielkości i układamy zachowując odstępy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Pierniczki lekko spłaszczamy palcami lub za pomocą łyżki. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 180st. Gotowe lebkuchen studzimy na kratce. W tym czasie przygotowujemy lukier. Do cukru pudru stopniowo dodajemy po łyżce stołowej gorącej wody, cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji (lukier nie powinien być zbyt wodnisty, bo będzie spływał z pierniczków, natomiast zbyt gęsty będzie się ciężko rozprowadzał). Pierniczki przechowujemy metalowej puszce, wraz z kawałkiem jabłka, który wymieniamy co kilka dni, co zapobiegnie wysychaniu. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/12/pierniczki-lebkuchen.html