ßßß Cookit - przepis na pierniczki lebkuchen

pierniczki lebkuchen

nazwa

Wykonanie

Lebkuchen to niemieckie pierniczki o wyjątkowo wyrazistym aromacie. Z wierzchu lekko chrupiące, a w środku miękkie. Intensywny smak przypraw korzennych, cynamonu i miodu idealnie uzupełnia lukrowa skorupka. Są tak pyszne, że rozeszły się na uczelni w jednej chwili! :) Polecam, są naprawdę wyjątkowe. Jak zwykle lepsze niż sklepowe :)
składniki (ok. 15 sztuk):
170 g mąki
40 g masła
100 ml płynnego miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Suche składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Masło i miód rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu. Przestudzić. Ciepłą mieszankę maślano-miodową dodać do suchych składników i połączyć mikserem. Gotowe ciasto formować w niewielkie kulki i układać na blasze zachowując odstępy. Ciastka lekko spłaszczyć łyżką. Piec w 180 ° C przez ok. 12 minut. Odstawić do wystudzenia.
lukier:
1/2 szklanka cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Do cukru pudru dodawać stopniowo po jednej łyżce gorącej wody cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie powinno być za dużo wody, wtedy lukier będzie spływał z pierniczków. Nie powinien też być zbyt gęsty ponieważ trudno będzie pokryć nim ciastka.
Smacznego! : )
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/12/pierniczki-lebkuchen.html