Wykonanie
Wczoraj tj. w niedzielę, 23 czerwca miałam okazję wziąć udział w Pikniku Kulinarnym organizowanym przez BlogerChefa . Pierwsza część imprezy tj. finał konkursu BC oraz konferencja wystartowały już w sobotę. Impreza odbyła się w eleganckim miejscu Columna Medica w Łasku koło Łodzi.
Cała niedziela upłynęła mi na spotkaniach, degustacjach i gotowaniu z pasjonatami kuchni: blogerami, szefami kuchni oraz partnerami imprezy. Pod względem organizacyjnym event naprawdę bardzo dobrze się udał. Z tej strony ciepło pozdrawiam organizatorkę:
Kasię z bloga wkrainiesmaku, która dzielnie czuwała nad całym wydarzeniem. Zdecydowanie polecam wszystkim tą imprezę kulinarną i czekam z niecierpliwością na kolejną edycję, by znów móc się pojawić. Piknik BlogerChef'a to bardzo sympatyczne spotkanie, przy okazji którego można było się wiele nauczyć oraz poznać fantastycznych ludzi.W programie Pikniku znalazły się naprawdę ciekawe propozycje: finał konkursu z Teekanne, wielkie grillowanie z
Janem Niezbędnym, Prelekcja: „Rola
piwa w kuchni” połączona z degustacją piw z browaru Amber, warsztaty
czekoladowe, warsztaty słodkich wypieków oraz warsztaty kuchni polskiej. W ramach strefy otwartej kulinarnego Hyde Parku każdy mógł także wyczarować coś smacznego w kuchni BlogerChef’a.W niektórych elementach imprezy uczestniczyłam biernie, czyli przyglądałam się, słuchałam oraz degustowałam. Ale miałam też okazję wziąć udział i gotować wraz z innymi blogerami.Zaczęliśmy od spotkania z
czekoladą, gdzie doświadczony czekoladoznawca Piotr Chylarecki nauczył nas temperować
czekoladę. Każdy uczestnik stworzył też własną tabliczkę
czekolady oraz lizaki z finezyjnymi dodatkami. Cali byliśmy w
czekoladzie, więc było naprawdę słodko ;).
Później odbyły się warsztaty kuchni polskiej, gdzie zmierzyliśmy się z niełatwymi, lecz bardzo smacznymi daniami. Gotowaliśmy grupowo pod czujnym
okiem znanego szefa kuchni Adama Chrząstowskiego .
W efekcie miłej współpracy z Adą , Laurą i Piotrem powstała okrasa z wędzonego
pstrąga. Danie to okazało się dla mnie miłym zaskoczeniem i zdecydowanie podbiło moje
kubki smakowe.Okrasa z wędzonego
pstrągaA oto pozostałe warsztatowe dania (mam nadzieję, że uda mi się zdobyć przepisy):Rekonstruowany chłodnik litewski z
jajkiem w koszulce
Kulebiak z
miętusa i
młodej kapustyFrykas z
perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką
Pieczone naleśniki z
owocami leśnymi i
twarożkiemPS. Przepisy na warsztatowe dania kuchni polskiej postaram się zamieścić w następnych dniach ;)